Γιατί υπάρχει κάτι αντί το τίποτε
[Why There is Something rather than Nothing]
Συγγραφέας: Rundle Bede
Μετάφραση: Καζάκη Όλγα
Επιμέλεια: Κακάρογλου Ευάγγελος
Εκδόσεις: Πλατύπους
ISBN: 960-6665-08-9
Έτος Έκδοσης: 2006
Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
Σελίδες: 268
Περιγραφή βιβλίου:
Γιατί να υπάρχει οτιδήποτε; Γιατί, πιο συγκεκριμένα, να υφίσταται υλικός κόσμος; Ο Bebe Rundle, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προτείνει ξεκάθαρες, μη-τεχνικές απαντήσεις σε αυτά τα περίπλοκα ερωτήματα. Αν, όπως υποστηρίζει ο θεϊστής, ο θεός είναι ένα ον που δεν μπορεί παρά να υπάρχει, η ύπαρξη του εξηγεί και γιατί υπάρχει κάτι αντί το τίποτε. Ωστόσο, το τελευταίο μπορεί να εξηγηθεί και στη βάση ενός πιο αδύναμου ισχυρισμού. Δηλαδή, όχι ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ον που πρέπει να υπάρχει, αλλά ότι απλά κάτι πρέπει να υπάρχει. Ο Rundle προσφέρει επιχειρήματα υπέρ της άποψης πως έτσι ακριβώς πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα.
Παραδοσιακά, η ύπαρξη του φυσικού σύμπαντος φέρεται να εξαρτάται από τον θεό, όμως ο θεϊστής αντιμετωπίζει μια σημαντική δυσκολία όταν καλείται να εξηγήσει πώς ένα ον έξω από το χώρο και το χρόνο, όπως είθισται να θεωρείται ο θεός, μπορεί να σταθεί σε μια κατανοητή σχέση με τον κόσμο, είτε σαν δημιουργός του είτε σαν συγγραφέας των γεγονότων που συμβαίνουν μέσα σε αυτόν. Ο Rundle επιχειρηματολογεί πως δεν είναι απαραίτητος ένας δημιουργός της φυσικής
πραγματικότητας, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα από την ύπαρξη της. Πρέπει να υπάρχει κάτι και το φυσικό σύμπαν είναι η μόνη πραγματική πιθανότητα. Υποστηρίζει αυτό τον ισχυρισμό εξουδετερώνοντας αντίπαλους διεκδικητές· απορρίπτει το υπερφυσικό και ισχυρίζεται ότι ενώ άλλες μορφές ύπαρξης, κυρίως το αφηρημένο και το νοητικό, δεν μπορούν να περιοριστούν στο φυσικό, προϋποθέτουν όμως την ύπαρξη του. Το ερώτημα αν μπορούν ποτέ να δοθούν οριστικές εξηγήσεις παραμένει πάντα επίκαιρο και το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια εξέταση του ζητήματος και της πιθανότητας το σύμπαν να υπήρχε για άπειρο χρόνο. Αλλα υπό συζήτηση θέματα είναι η αιτιότητα, το διάστημα, η επαλήθευση, η ουσία, η ύπαρξη, η αναγκαιότητα, το πνεύμα και οι Φυσικοί νόμοι.
Το "Γιατί υπάρχει κάτι αντί το τίποτε" προτείνει μια εξήγηση θεμελιωδών στοιχείων της ύπαρξης με καθαρά φιλοσοφικούς όρους, χωρίς επίκληση είτε της θεολογίας είτε της κοσμολογίας, θα προκαλέσει και θα εξάψει την περί οποιουδήποτε αναρωτιέται για αυτά τα ζητήματα.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

Notice: Undefined variable: captcha in /var/www/clients/client174/web251/web/catalog/view/theme/journal2/template/product/product.tpl on line 243

Γιατί υπάρχει κάτι αντί το τίποτε

  • 21,75€
  • Ex Tax: 21,75€